Lezingen en debatten

What may we hope?

Tijdens deze lezing en discussie op 29 september 2020 gingen Katharina Bauer (ESPhil) en Derk Loorbach (DRIFT) met elkaar in gesprek over hoop in tijden van crisis.

25 bezoekers in het Paviljoen | 800 online kijkers

Geweld door vrouwen

Vivienne de Vogel scheidde in deze lezing feiten van fictie over agressiviteit en criminaliteit onder vrouwen. Wat hebben zij gedaan? En zijn hun daden even gruwelijk als bij mannen?

26 bezoekers in het Paviljoen | 450 kijkers via YouTube

Music and wellbeing

In deze lezing onderzocht Julian Schaap (ESHCC) de rol van muziek in het dagelijks welzijn tijdens de COVID-19-pandemie. Hoe kan muziek helpen bij het omgaan met gevoelens van isolatie, depressie of zelfs existentiële vragen?

26 bezoekers in het Paviljoen | 425 kijkers via YouTube

Toiletrollen hamsteren

Hysterie is terug en actueler dan ooit! Marc Schuilenburg (VU) gaf tijdens deze lunchlezing een historische duiding van het begrip hysterie als cultureel fenomeen.

100 live kijkers | 150 kijkers via YouTube

Corona & Climate

Tijdens dit webinar ging Yogi Hale Hendlin (ESPhil) in op de relatie tussen klimaat en virussen, en pleitte voor een drastische gedragsverandering in plaats van symptoombestrijding.

68 kijkers via Zoom | 240 kijkers via YouTube

Beyond the Headlines

Tijdens deze lezing introduceerde Rashid Gabdulhakov de huidige situatie in Kirgizië. Adrian Plesca ging in op de recente machtsoverdracht in Moldavië. En Mariëlle Wijermars sprak over de situatie in Wit-Rusland en de rol van digitale technologieën hierin.

21 kijkers via Zoom | 260 kijkers via YouTube

Current Geopolitical Affairs

De Europese Commissie stelde in september 2020 een Migratiepact voor. Monika Sie Dhian Ho (directeur van Clingendael) besprak tijdens dit webinar de risico’s en de kansen van dit migratiepact, voor Europa en de migranten zelf.

50 kijkers via Zoom | 170 kijkers via YouTube

Rising up against inequality in academia

Rondetafelgesprek met Semiha Denktaş (ESSB), Hanneke Takkenberg (RSM) en Ginie Servant-Miklos (EUC) over genderongelijkheid in de academische gemeenschap.

280 kijkers via YouTube

Jongeren en corona

Actualiteitencollege door Suzanne van de Groep (SYNC Lab) over jongeren tijdens de coronacrisis en hun toekomst. Suzanne ging in gesprek met Mathilde Lones (RSG) en Lotte van den Bergh (RKvV).

275 kijkers via YouTube

Wetenschap is ook maar een mening?

Lunchlezing door Peter Achterberg (Tilburg University). Waar ligt de grens tussen gezond sceptisch-zijn en stellen dat wetenschap ook maar een mening is?

81 kijkers via Zoom | 140 kijkers via YouTube

The Battle for the North Pole

Lezing door klimatoloog Roderik van de Wal (Universiteit Utrecht) over de gevolgen van klimaatverandering. En klimaatdeskundige Louise van Schaik (Head of EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael) over de geopolitieke en economische strijd om de Noordpool.

200 kijkers via YouTube

Niets is zeker (en zelfs dat niet)

In deze lezing vertelt wetenschapsfilosoof Tim De Mey (ESPhil) hoe we om kunnen gaan met deze onzekerheid. Wat is rationeel om op te vertrouwen? En wat is het verschil tussen kritisch denken en complot-denken?

74 kijkers via Zoom| 250 kijkers via YouTube

The Iceman

Matthijs Kox (Radboudumc) ging tijdens deze lezing in op de wetenschap achter de Wim Hof-methode. Hierbij stond het spanningsveld tussen onderzoek en gezondheidsclaims centraal.

136 kijkers via Zoom | 420 kijkers via YouTube

Behind the Scenes

Op kantoor en in de zaal van het Erasmus Paviljoen was het wetenschapsteam druk bezig met het produceren van corona-proof evenementen.

Volg ons

Website, socials en contactinformatie.

Facebook icon
Instagram icon
Email icon
YouTube icon
Website icon
LinkedIn icon

© 2023 Studium Generale, Erasmus University Rotterdam

Intuit Mailchimp logo